Bombardino, czyli ulubiony trunek narciarzy Likiery

Bombardino, czyli ulubiony trunek narciarzy

26 kwietnia 2019 0

Bombardino to alkohol, który jak żaden inny kojarzy się z włoskimi Alpami. Jego słodki i rozgrzewający smak sprawia, że znalazł swoich miłośników na całym świecie. Z czego składa się oryginalne bombardino i jak jest jego historia?

Skąd się wzięło włoskie bombardino?

Popularna historia głosi, że bombardino wymyślił pewien Włoch, który ze słonecznej Genewy musiał przeprowadzić się do mroźnych Alp. Zmiana klimatu była dla niego tak bolesna i trudna do zniesienia, że szukał pocieszenia. Tak wpadł na pomysł, by stworzyć rozgrzewający, alkoholowy napój z mlekiem. Gdy dał go do spróbowania znajomemu, ten wykrzyknął: "Wow, ale bomba!" i stąd wzięła się nazwa "bombardino", które teraz jest ulubionym drinkiem narciarzy. 

Przepis na bombardino i rodzaje bombardino 

Oryginalnie bombardino składa się w 2/3 z zabajone, 1/3 z brandy oraz dekoracji w postaci bitej śmietany i ewentualnie posypki z kakao/czekolady. Aktualnie w barach typu apres ski powstaje coraz więcej wariacji na temat klasycznego bombardino. Co możemy tam spotkać?

  • calimero - bombardino z kawą,
  • pirata - bombardino z rumem,
  • scozzese - bombardino z whiskey
  • wersję z grappą
  • wersję letnią z lodem
  • wersję deserową z bitą śmietaną.

Rodzajów bombardino jest tyle, że z pewnością każdy zmęczony narciarz czy snowboardzista znajdzie coś dla siebie. Należy jednak pamiętać, by nie przesadzić z jego ilością - w końcu to bezpieczeństwo w czasie śnieżnego szaleństwa, jest najważniejsze!

Zostaw Komentarz

Portal zawiera treści przeznaczone dla osób dorosłych. Czy masz ukończone 18 lat?

TAK
NIE