Bombardino to alkohol, który jak żaden inny kojarzy się z włoskimi Alpami. Jego słodki i rozgrzewający smak sprawia, że znalazł swoich miłośników na całym świecie. Z czego składa się oryginalne bombardino i jak jest jego historia?
Popularna historia głosi, że bombardino wymyślił pewien Włoch, który ze słonecznej Genewy musiał przeprowadzić się do mroźnych Alp. Zmiana klimatu była dla niego tak bolesna i trudna do zniesienia, że szukał pocieszenia. Tak wpadł na pomysł, by stworzyć rozgrzewający, alkoholowy napój z mlekiem. Gdy dał go do spróbowania znajomemu, ten wykrzyknął: "Wow, ale bomba!" i stąd wzięła się nazwa "bombardino", które teraz jest ulubionym drinkiem narciarzy.
Oryginalnie bombardino składa się w 2/3 z zabajone, 1/3 z brandy oraz dekoracji w postaci bitej śmietany i ewentualnie posypki z kakao/czekolady. Aktualnie w barach typu apres ski powstaje coraz więcej wariacji na temat klasycznego bombardino. Co możemy tam spotkać?
Rodzajów bombardino jest tyle, że z pewnością każdy zmęczony narciarz czy snowboardzista znajdzie coś dla siebie. Należy jednak pamiętać, by nie przesadzić z jego ilością - w końcu to bezpieczeństwo w czasie śnieżnego szaleństwa, jest najważniejsze!
Portal zawiera treści przeznaczone dla osób dorosłych. Czy masz ukończone 18 lat?
Likiery
Zostaw Komentarz